Шумен е домакин на международно състезание по парапланеризъм

Шумен е домакин на международно състезание по парапланеризъм

Над 50 чужди пилоти и още толкова от България са подали заявки за участие на международното състезание по парапланеризъм "BenFly Shumen XC Open 2018", което ще се състои от 22 до 28 юли в Шумен, съобщават организаторите. Те очакват гости от цял свят, като вече има заявки от Румъния, Бразилия, Гърция, Турция, Австралия, Германия, Франция и др. Желаещите да участват в състезанието, могат да се регистрират на сайта му в интернет или на място, на 22 юли.

Идеята на шуменския пилот и основен организатор на състезанието Беньо Петков е през всички дни пилотите да направят възможно най-дълги прелети, като през последния ден резултатите им ще се сумират и ще бъдат отличени най-добрите.

"Правим състезанието, защото искаме да покажем на света уникалността на Шуменското плато и условията, които имаме за парапланеризъм. Хората, които ще дойдат през юли в Шумен ще разнесат славата на града ни и на всичко, което правим тук по целия свят", каза Петков.

Шуменското плато е най-доброто място за парапланеризъм и безмоторно летене в България. От тук се извършват най-големите прелети, като в рамките на един ден е направен през миналата година и рекордния за България прелет от 350 километра, което нарежда страната ни в Топ 10 на парапланеризма. На платото има четири старта, като това дава възможност да се лети според посоката на вятъра, отбелязват организаторите.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти